Friday, March 2, 2012

Apa itu HB, MCV dan MCH.. untuk ibu-ibu mengandung

First check up untuk baby 28 Feb 2012.

Tertanya-tanya jugak lah aku kenapa aku kena buat ujian darah untuk anemia..
Result darah
HB: 11.4
MCH: 24.8
MCV: 75

HB:Hemoglobin
MCV: Mean corpuscular volume (MCV) is a measurement of the average size of your RBCs
RBC: Red blood cell (RBC) count is a count of the actual number of red blood cells per volume of blood. Both increases and decreases can point to abnormal conditions.
MCH :Mean corpuscular hemoglobin (MCH) is a calculation of the average amount of oxygen-carrying hemoglobin inside a red blood cell. Macrocytic RBCs are large so tend to have a higher MCH, while microcytic red cells would have a lower value.

How to intepret MCH :
Optimal MCH readings are 30 pg, and range from 27 to 33 pg for normal adults. Levels outside of the 27 to 33 pg range should be reviewed with a doctor. Levels below 27 pg suggest conditions such as anemia, an iron deficiency. Levels above 33 pg suggest possible thyroid issues.

How to interpret MCV:
The normal range is 80 to 97. If the readings are on the lower side, it might be inferred as anemia or any other blood disease.
Penerangan di atas, maka kesimpulannya memang suspect anemia
Tapi sebenarnya aku kurang ambil unsur-unsur iron dalam nutrien makanan aku
Tak lalu nak makan seafood
Minggu ni gigih telan Iron Tablets untuk pastikan ujian darah minggu depan lulus cemerlang.

Other story..

First check up ni, nurse boleh pulak tak ambil ukuran baby sebab tak jumpa
Tekan-tekan tepi memanglah tak jumpa
Heart beat pun tak ambil
So sebab tak puas hati aku pun secara spontan pukul 1.30ptg tadi
Pergi Klinik Jameaton untuk buat ultrasound

Memang puas hati, gembira dan terharu bila dapat tengok baby dalam perut ni
Baru percaya betul-betul ada baby dalam perut
Risau juga sebab tengok perut tak naik lagi tambah dengan fobia tahun lepas
Dalam hati duk tertanya-tanya la baby ni ok ke tak
Kali ni memang awal buat scan, kalau dulu Aiman minggu 20 baru scan
Ni nak recommend dekat kawan-kawan, siapa-siapa yang duduk dengan area Seri Kembangan, Cyberjaya or Putrajaya
Kalau nak scan baby, sila pergi ke Klinik Jameaton
Memang clear, terang, jelas dan nyata gambar baby walaupun hitam putih
Doktor pun memang entertain patient baik dan lemah lembut.
So untuk meyakinkan sila lihat video baby saya di bawah yang baru 12 minggu



3 comments:

aSeRa said...

tak lalu makan seafood..adakah baby girl?jeng jeng jeng..

MCH,MCV ni baru digunapakai ke eh?time ilhan dulu perasan HB je.

analiyana said...

wahhhh terujanya tgk gmba baby dlm perut azza..Tahniah skali lg azza.n slmt menjayakan misi mkn iron tablet dgn cemerlang ya..sgt ramai yg puji klinik jameaton ni.kalo gi mlm sgt2 la ramai. dulu slalu lepak kat kedai papa joe sblh klinik jameaton tu..tu yg tau tu..hii..

aZZa said...

Sera: ni first time amik darah guna syringe so detail result tu yg ada MCH, MCV tu. kalau test kat hujung jari utk HB je..

2nd baby memang nurse check dari leher, breast smpi perut. kalau masa aiman dulu takde pun.

ana: tu la. kwn kt office recommend. ni bru 2nd time pergi. masa aiman dulu tak pernah pergi. sgt ok klinik ni.

Muhammad Aiman

Lilypie Fourth Birthday tickers

Nur Zahra Aisyah

Lilypie First Birthday tickers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails